حدود نیمی از منابع بودجه از طریق مالیات تامین میشود
مدیر کل سازمان امور مالیاتی افزود: در سال ۱۴۰۲ حدود ۵۰درصد از منابع بودجه سالانه از طریق مالیات تامین میشود که این عدد در سال ۱۴۰۰ حدود ۳۰ درصد بود.
آقای سبحانیان با توجه به الزام فرهنگسازی مالیاتی گفت: در این حوزه با سوالات جدی از نگاه مردم رویرو هستیم. برای اینکه امر مالیاتستانی به یک امر لازم و ضروری در افکار عمومی ثابت شود، مستلزم آن است که دانشگاهها و اندیشکدههای ما به معنای واقعی کلمه به صورت تخصصی به این موضوع بپردازند.
همچنین او تاکید کرد: مردم بدانند مالیاتی که پرداخت می کنند در حوزه زیرساختها و آبادانی کشور هزینه خواهد شد. موضوع بعدی تربیت و بهکارگیری مشاوران مالیاتی است که در سازمان دنبال میشود. بکارگیری این مشاوران میتواند نقش مهمی را در ترویج فرهنگ مالیاتی در کشور ایجاد کند.
مدیر سازمان امور مالیاتی، رویکرد دیگر را حرکت به سمت یک نظام مالیاتی دادهمبنا و سیستمی دانست و افزود: قبلا یک نظام مالیاتی سنتی داشتیم که الان با حرکت پرشتاب به سمت تکامل مبتنی بر داده میرویم. این منجر به رضایت خاطر مؤدیان میشود. اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان یکی از اقدامات در این زمینه است.
مالیات چهار میلیون نفر از طریق خوداظهاری اخذ میشود
سید هادی سبحانیان افزود: مالیات بیش از چهار میلیون مؤدی در مشاغل صرفا از طریق اظهار خود آنها اخذ میشود. این هنر یک نظام مالیاتی مطلوب است که به گونهای با مؤدی تعامل کند که مؤدی خیر و صلاح خودش را در اظهار درست بداند.
بخش زیادی از گلایهها ناشی از میزان مالیات پرداختی نیست، بلکه ناشی از تبعیضی است که ممکن است بین دیگر افراد باشد. اما اگر بدانند همه چیز به صورت سیستمی محاسبه میشود قطعا نارضایتیها از بین میرود.
او با بیان اینکه خدمات مالیاتی باید به صورت برخط ارائه شود، گفت: مؤدیان باید بتوانند از منزل خودشان تکالیف مالیاتی را انجام دهند. در این راستا صدور گواهیهای مختلف مالیاتی به صورت برخط، مالیات نقلوانتقال سهام غیربورسی به صورت غیرحضوری، مالیات بر ارث و برونسپاری خدمات مالیاتی، توسعه دفاتر پیشخوان، و ارائه خدمات مالیاتی روی اپلیکیشن از اقدامات سازمان امور مالیاتی است.
به گفته سبحانیان، تکریم مؤدیان یک تکلیف در سازمان امور مالیاتی است. مرکز ارتباطات مردمی ۱۵۲۶ به صورت ۲۴ساعته پاسخگوی فعالان اقتصادی و مؤدیان مالیاتی است. استفاده از شرکتهای دانشبنیان، سیستمی کردن فرآیندها، و جلوگیری از فرار مالیاتی با استفاده از شرکتهای دانشبنیان از محورهای اصلی ماست.
شناسایی ۱۲۰هزار خانه لوکس در پایتخت توسط یک شرکت دانشبنیان
مدیرکل سازمان امور مالیاتی اعلام کرد: در سال گذشته برای شناسایی املاک لوکس تقریبا در کل کشور حدود ۱۰هزار واحد را شناسایی کردیم که امسال موفق شدیم با ظرفیت یکی از شرکتهای دانشبنیان فقط در تهران حدود ۱۲۰هزار خانه گرانقیمت را شناسایی کنیم. او بیان کرد: تمرکز بر دانهدرشتها یکی دیگر از رویکردهای اصلی ماست. ما به مؤدیان خرد فشار نمیآوریم. ۵۰ درصد مشاغل که مؤدیان خرد هستند مالیاتشان صفر مطلق شده است. ۹۰درصد هم زیر ۲۰میلیون تومان مالیات پرداخت میکنند.
سبحانیان اصابت مالیات بر فعالیتهای غیرمولد را از دیگر رویکردهای سازمان امور مالیاتی دانست و گفت: ما باید جوری برنامهریزی کنیم که افراد سود خود را در بازارهای سفتهبازانه نبینند. مجلس در این زمینه همکاری خوبی دارد. قانون مالیات بر سوداگری و سفتهبازی تا جای خوبی در مجلس پیش رفته و امیدواریم در این مجلس به انتها برسد و به مجلس بعد موکول نشود.
همکاری دستگاهها برای در اختیار گذاشتن این اطلاعات نیز مهم است. او افزود: لایحه مجموع درآمد در دولت تنظیم و به مجلس ارسال شده است. در این لایحه تلاش شده با کاهش نرخ، انگیزه سرمایهگذاری و تولید افزایش پیدا کند. باید به سمت مالیاتستانی بیشتر از پرمصرفها و کسانی که درآمد کمتری برای کشور ایجاد میکنند برویم.
سهم مالیات در بودجه به ۵۳درصد رسیده است
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس گفت: سهم مالیات در بودجه سالانه از حدود ۳۰درصد در سال ۱۴۰۰ به ۵۳درصد در بودجه ۱۴۰۳ رسیده است.
بابک نگاهداری در همایش سیاستهای مالی و مالیاتی کشور اعلام کرد: سوگیری و جهتگیری بودجه از سال ۱۴۰۰ به سمت افزایش سهم مالیات بوده است؛ بهطوریکه سهم مالیات در بودجه سالانه از حدود ۳۰درصد در سال ۱۴۰۰ به ۴۳درصد در سال ۱۴۰۲ و در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ به ۵۳درصد رسیده است. لذا جهتگیری بودجه به سمت منابع پایدار است.
او افزود: در برنامه هفتم بر موضوع پایههای مالیاتی جدید تاکید شده است. بحث مالیات بر عایدی سرمایه تا جای خوبی پیش رفته است. سفتهبازی باعث نوسانات شدید قیمت میشود و نیازهای مصرفی مردم را نیز دچار مشکل میکند.
ما از تولیدکننده مالیات میگیریم اما از دلال اخذ نمیکنیم. او بیان کرد: این موضوع سبب تغییر جریان سرمایه به سمت بازارهای دلالی میشود که برخلاف تولید است. بنابراین هدف از این قانون تقویت تولید و مبارزه با سوداگری است. بحث بعدی به مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی مربوط میشود. تلاش شده این مالیات را جایگزین قوانین و معافیتهای پراکنده مالیاتی کنیم.
در این قانون درآمدهای فرد تجمیع میشود و هزینههایی مانند آموزش و سلامت از آن کم میشود و مابقی مشمول مالیات میشود. به گفته نگاهداری، تاکید دیگری در برنامه هفتم روی جلوگیری از فرار مالیاتی شده است. هرچقدر که به سمت هوشمندسازی برویم در جلوگیری از فرار موفقتر خواهیم بود. رویکردهای سازمان امور مالیاتی هم در همین راستاست. موضوع دیگر تقویت بخش تنظیمگری مالیات است. باید با تعریف پایههای جدید و تغییر رویکرد نشان دهیم که مالیات ضد تولید نیست. به عنوان مثال با کاهش فرار مالیاتی توان ما برای کاهش نرخ مالیات بر تولید افزایش پیدا میکند. او تاکید کرد: قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان یکی از مهمترین زیرساختهای کشور برای هوشمندسازی نظام مالیاتی است.
حاصل اجرای این سامانه شفافیت و حذف ممیز محوری است. قانون دیگری نیز در حال جلو رفتن است که بحث تسهیل تکالیف مؤدیان در پایانههای فروشگاهی است. معافیت صدور صورتحساب الکترونیکی برای مؤدیان کوچک در این قانون در نظر گرفته شد. رئیس مرکز پژوهشهای مجلس گفت: برنامهریزی باید به گونه ای باشد که همه معاملات مؤدیان در سامانه مؤدیان پوشش داده شود. بنابراین هدف اصلی توسعه صورتحسابهای الکترونیک است. باید این نظارت صورت گیرد تا قانون مالیات بر درآمدهای اتفاقی با کمک سامانه مؤدیان اجرایی شود.